Cum să calmezi un bebeluș plângăcios: Tehnici care funcționează
Cum să calmezi un bebeluș plângăcios: Tehnici care funcționează

Cum să calmezi un bebeluș plângăcios: Tehnici care funcționează

Plânsul este un fenomen normal pentru orice bebeluș. Acesta este un semnal că el are nevoie de alinare și atenție, adică are nevoie de tine pentru a se liniști. Cu toate acestea, multor mămici li se poate părea extrem de complicată gestionarea unui bebeluș care plânge la fiecare oră, mai ales atunci când au o mulțime de griji de care trebuie să se ocupe în același timp. Astfel, noi venim cu o serie de sfaturi astfel încât tu să-ți poți înțelege și ajuta bebelușul tău în situațiile de criză.

Care este cauza?

Un bebeluș care plânge în pătuțul său

În primul rând, pentru a-ți calma bebelușul trebuie să înțelegi motivul pentru care acesta plânge. Printre cele mai des întâlnite cauze se regăsesc foamea, oboseala, suprasolicitarea emoțională, singurătatea și multe altele[1]. De cele mai dese ori, în aceste cazuri, plânsetul nu ar trebui să dureze prea mult și poate fi potolit destul de simplu. Totuși, dacă bebelușul tău plânge într-un mod constant și diferit față de celelalte ocazii, atunci acesta ar putea fi bolnav. În aceste cazuri nu este suficient să încerci să-l calmezi cu forțele proprii, ci să apelezi la ajutorul medicilor.

Metode de calmare a un bebeluș plângăcios

Cea mai simplă metodă de calmare a bebelușilor constă în identificarea cauzei plânsetului și oferirea ajutorului respectiv. Iată câteva cazuri specifice în care bebelușul încearcă să îți comunice ce îl deranjează:

  • Mi-e foame! – Dacă bebelușul tău își mișcă mâinile în jurul gurii și plesnește din buze în timp ce plânge, atunci, cel mai probabil, este înfometat. Respectiv, pentru a-l calma e nevoie să îl hrănești fie prin alăptare la sân, fie folosind un biberon.
  • Sunt obosit(ă)! – De obicei, bebelușii obosiți sunt agitați. Un bebeluș doarme, în medie, 16 ore pe zi. De aceea, este recomandat să încerci să îl adormi.
  • Sunt suprasolicitat(ă)! – De obicei, un bebeluș nu se simte confortabil într-un mediu plin de gălăgie și lumină. În acest caz, se recomandă să lași bebelușul într-un spațiu liniștit/în pătuțul său. O cercetare în acest domeniu a demonstrat că zgomotul alb poate fi de mare ajutor pentru calmarea copiilor. Rezultatele arată că zgomotul alb a ajutat 80% din bebeluși să adoarmă/ să se calmeze în doar 5 minute[2].
  • Mă simt singur(ă) – Bebelușii se simt în siguranță atunci când te pot vedea, îți pot auzi vocea sau îți simt atingerea. De aceea, dacă ai lăsat un bebeluș singur pentru o durată îndelungată de timp și acesta a început să plângă, cel mai bun remediu este să îl iei în brațe și să te plimbi ușor, cântându-i sau vorbindu-i cu blândețe în același timp. De asemenea, o metodă bună pentru a-ți calma bebelușul în astfel de situații este să îl netezești ușor astfel încât el să-și de-a seama că este în siguranță.
  • Mi-e frig sau mi-e cald! – În general, tu și bebelușul tău ar trebui să purtați aproximativ același număr de straturi de haine. Dacă vezi că acesta începe să plângă după o schimbare bruscă a temperaturii, ar fi bine să încerci să îl îmbraci sau să îl dezbraci de un strat.

Plânsetul constant și bolile

Totuși, dacă bebelușul pare să plângă încontinuu și nu poate fi calmat, acesta ar putea fi un semn de boală, iar una dintre cele mai răspândite boli în rândurile nou-născuților sunt colicile. Colicile se manifestă, de cele mai dese ori, prin plânsete care se au loc mai mult de 3 ore pe zi, mai multe zile din săptămână de-a lungul mai multor săptămâni. De obicei, acestea au loc seara și pot duce la agitații și la lipsă de somn, fapt care poate fi foarte stresant pentru mămici[3].

Bebeluș cu un teanc de medicamente lângă el

Colicile pot fi cauzate de o serie de factori, precum cu stresul sau anxietatea în familie, supra sau subalimentarea, sistemul digestiv slab dezvoltat sau diverse alergii și intoleranțe alimentare. Printre simptomele cel mai des întâlnite a acestei boli se numără plânsetul din nici un motiv menționat mai sus, încleștarea mâinilor și a picioarelor, schimbarea culorii feței ș.a.m.d. În unele cazuri se poate constata o ușurare a acestor simptome după ce bebelușul elimină gaze sau după ce elimină fecale[4].

Colicile nu prezintă un pericol atât pe termen scurt, cât și pe termen scurt pentru bebeluș. Totuși, dacă bebelușul pare să nu se oprească din plânset după o durată prea lungă de timp, s-ar putea ca acesta să fie bolnav. În acest caz, pentru a te asigura că ceva e cu adevărat în neregulă cu bebelușul tău, verifică-i temperatura pe cale rectală. Dacă temperatura bebelușului este mai mare de 38 de grade Celsius, s-ar putea ca acesta să aibă o infecție. Respectiv, contactează cât se poate de repede un pediatru[5].

Câteva sfaturi generale

Indiferent de cât de grav nu ar plânge bebelușul tău, încearcă să rămâi calmă. Cu te controlezi mai bine, cu atât va fi mai simplu să-ți liniștești copilul. Bebelușii, chiar și cei de câteva săptămâni, pot simți stresul și răspund la acesta prin plâns. Deși poate fi dificil să asculți un nou-născut plângând, dacă frustrarea ta se transformă în furie sau panică, bebelușul va plânge și mai tare. Mai bine lasă-l în grija partenerului sau de unul singur preț de câteva minute. Încearcă să respiri calm și controlat și nu te descuraja.

Sub nici un pretext nu-ți manifesta stresul sau furia prin a lovi sau scutura bebelușul! Deoarece bebelușii nu își pot susține încă pe deplin capul, mișcările bruște și violente sau loviturile pot duce la răni ale creierului. Printre consecințele acestor traume se numără orbirea, surzirea, apariția convulsiilor, paralizia și chiar și moartea nou-născutului[6]. Astfel, evită orice fel de pedeapsă fizică asupra acestuia.

În cele din urmă, nu uita că un bebeluș nu plânge pentru că tu ești o mamă rea sau pentru că nu te place. Majoritatea bebelușilor plâng, între 1 și 4 ore pe zi, uneori din motive inexplicabile. Totuși, nu uita că nou-născuții se află în procesul de ajustare la viața dinafara pântecelui și de aceea încearcă să nu te stresezi prea mult din cauza asta.

Nu există mame ideale care pot mereu să-și consoleze nou-născuții plângăcioși ca prin minune și nici tu nu ai cum să fii una. Astfel, fii mereu gata să îl ajuți, însă nu uita să te odihnești și să te bucuri de momentele petrecute cu copilul tău.

Bibliografie

  1. Welsh Government Services and Information. “Coping with a crying baby
  2. National Library of Medicine. 1990. “White noise and sleep induction
  3. Sistemul Medical Medlife. „Colicile la bebeluşi
  4. Mayo Clinic. 2022. “Colic – Symptoms & causes
  5. Healthy Children. 2021. “Responding to Your Babyțs Cries
  6. Healthy Children. 2022. “Shaken Baby Syndrome: Protect Your Infant from Abusive Head Trauma

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *