Activități de weekend pentru mame și copii
Activități de weekend pentru mame și copii

Activități de weekend pentru mame și copii

Toate mamele știu că o săptămână plină de griji și responsabilități poate fi extrem de obositoare. Presiunea la locul de muncă și treburile casnice ne pot face să ne simțim zdrobite, lucru care nu ne afectează doar pe noi. Atunci când nu ai timp nici măcar pentru tine, devine cu mult mai greu să petreci timp de calitate cu copilul tău. Un studiu efectuat în 2020 a demonstrat faptul că copii care sunt neglijați de către părinții (și în special mamele) lor sunt expuși la riscuri pe termen lung 1. De aceea, un weekend petrecut în liniște și pace alături de familia ta este esențial pentru a-ți recăpăta forțele pentru o nouă săptămână. În continuare vom relata niște metode de petrecere a timpului cu copilul tău pe parcursul weekendului astfel încât să aveți parte de experiențe de neuitat.

Desenați, cântați și dansați împreună

Copiii sunt niște ființe extrem de creative. Acest fapt a fost demonstrat de către numeroase studii efectuate în ultimele decenii 2. De aceea, pentru o dezvoltare sănătoasă a copilului este esențial ca părinții să-l încurajeze să-și exploreze creativitatea printr-o serie de activități precum desenatul, cântatul și altele. Totuși, asta nu înseamnă că trebuie să-ți trimiți copilul la cursuri sau școli de artă. Uneori e suficient să faceți o activitate creativă în comun. Pe lângă faptul că îl ajuți să se dezvolte, tu și copilul tău veți petrece timp de calitate împreună, iar rezultatele voastre pot fi păstrate ca amintire. Totul de ce ai nevoie e câteva hârtii, niște creioane/acuarelă și dispoziție bună.

Gătiți ceva delicios

Cu toții cunoaștem faptul că unii copii iubesc să mănânce, mai ales dacă vine vorba de dulciuri. Această preferință se consideră a fi de natură evolutivă, deoarece dulceața semnalizează, de obicei, alimente bogate în energie, esențiale pentru supraviețuire. Laptele matern, prima hrană pentru majoritatea sugarilor, este în mod natural dulce, ceea ce întărește și mai mult această preferință încă din primele etape ale vieții 3. De aceea, o activitate care garantează un weekend memorabil pentru tine și copilul tău este gătitul. Și prin gătit nu ne referim la prepararea unor bucate demne de un restaurant de 5 stele, ci la ceva simplu și delicios. Niște prăjituri/brioșe cu ciocolată sau un milkshake de căpșuni vor fi mai mult decât suficient pentru ca tu și copilul tău să petreceți câteva ore pline de zâmbete. Procesul în sine contează mai mult decât rezultatul. În plus, gătitul împreună este o modalitate eficientă de a-ți învăța copilul cu privire la ustensilele din bucătărie.

Movie night!

O seară de film este probabil una dintre cele mai relaxante activități pe care le poți avea împreună cu copilul tău la final de săptămână. Pe lângă faptul că necesită un efort minimal, filmele animate pot servi drept o sursă de educație pentru pici. Filmele Disney, de exemplu, combină divertismentul cu lecții de viață despre dragoste, prietenie, lupta dintre bine și rău, moarte și pierdere, precum și despre importanța familiei. Astfel, ai șansa să îți educi copilul într-un mod plăcut și distractiv. Totuși, fii atentă atunci când selectezi filmele pe care urmează să le priviți pentru că unele dintre ele pot conține scene nepotrivite vârstei copilului tău. Recomandăm această listă de filme educative făcută de către Logischool.

În natură

Încă nu știi cum să petreci weekendul cu copilul tău? În prezent, copiii petrec mult mai mult timp în interior, în mare parte din cauza tehnologiei. Petrecerea timpului afară nu este doar plăcută — este și necesară. Mulți cercetători sunt de acord că copiii care se joacă în aer liber sunt mai fericiți, au o capacitate mai bună de concentrare și sunt mai puțin anxioși decât cei care stau mai mult în interior 4. De aceea, e necesar ca tu și copilul tău să petreceți cât mai mult timp afară, mai ales în perioada caldă a anului. Începând cu o plimbare de seară de 20 de minute și terminând cu un picnic într-o zi de weekend, timpul petrecut afară îți va ajuta copilul să exploreze și să înțeleagă cum funcționează lumea în care se află.

Jocuri de societate

O altă modalitate de a distrage atenția copilului tău de la ecrane pe parcursul weekendului e să dați o șansă jocurilor de societate. Acestea pot ajuta copilul tău să dezvolte o mulțime de abilități. Jocurile pot ajuta la dezvoltarea cunoștințelor despre numere, a abilităților aritmetice și a conceptelor numerice abstracte. De asemenea, jocurile care implică vorbire spontană, citire sau scriere pot fi folosite ca instrumente pentru continuarea dezvoltării limbajului. Jocurile de societate necesită, de asemenea, utilizarea funcțiilor frontale ale creierului, cum ar fi planificarea, rezolvarea problemelor, luarea deciziilor și inhibarea reacțiilor impulsive 5. Astfel, data viitoare când vezi că copilul tău nu se poate despărți de jocurile de pe telefon, propune-i o partidă de Monopoly sau Jenga. În orice caz, când vine vorba despre cum să petreci weekendul cu copilul tău, ai o mulțime de opțiuni de calitate.

Surse

  1. The Effects of Parental Absence on Children Development: Evidence from Left-Behind Children in China ↩︎
  2. Evidence that children are more creative than adults ↩︎
  3. Cravings to Habits: The Science Behind Children’s Love for Sweets ↩︎
  4. Why Kids Need to Spend Time in Nature ↩︎
  5. Benefits of Board Games for Children and their Families ↩︎

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *